Grootste indoor boerderij produceert 10.000 kroppen sla per dag

UTRECHT – Een voormalige fabriek van halfgeleiders van Sony Corporation in Japan is omgebouwd tot de grootste binnendeurs boerderij ter wereld.

Het gebouw maakt optimaal gebruik van water, ruimte en energie-efficiëntie en kan daardoor gemiddeld per dag 10.000 stuks sla oogsten.

De boerderij werd opgericht door Shigeharu Shimamura, directeur van Mirai. Samen met GE heeft hij de boerderij ontworpen.

De boerderij is gevestigd in Miyagi, een provincie in het oosten van Japan die hard geraakt werd door de aardbeving en tsunami van 2011. Het gebouw heeft een oppervlakte van 25.000  vierkante meter, ongeveer half zo groot als een voetbalveld.

Led-lichten

Met behulp van 17.500 led-lampen worden 18 plantenbakken tot 15 niveaus hoog verlicht. De led-lichten zijn één van de belangrijkste pijlers van het project. Ze verlichten op de golflengte waarmee planten het beste kunnen groeien en door de led-lampen kan Shimamura de dag-en-nacht-cyclus controleren.

Door het controleren van de temperatuur, de vochtigheid en de irrigatie, kan de boerderij ook het watergebruik verlagen tot 1 procent van wat normaliter benodigd is door een conventionele boerderij.

Beste combinatie van fotosynthese

“Wat wij doen is niet alleen het nabootsen van dag en nacht, maar het creëren van de beste combinatie van fotosynthese en verluchting tijdens de nacht door het controleren van het licht en het klimaat”, aldus Shimamura.

Het systeem zorgt ervoor dat de boerderij 2,5 keer zo snel sla kan telen dan een normale boerderij. Verder bederft een veel kleiner deel van de oogst dan als er buiten wordt geboerd. Slechts 10 procent van de oogst wordt weggegooid, tegen 50 procent bij een conventionele boerderij.

Indoor boerderij,
©: GE
Indoor boerderij,
©: GE
Indoor boerderij,
©: GE
Indoor boerderij,
©: GE

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!