Enorme ‘zonneballonnen’ vangen zonlicht boven de wolken op

UTRECHT – Een groep Japanse en Franse onderzoekers heeft een plan bedacht om hoog boven de wolken zonlicht op te vangen met enorme ballonnen.

Het idee komt uit de koker van NextPV, een samenwerking tussen het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek en de universiteit van Tokio.

Door de zonnepanelen boven de wolken uit te laten torenen, worden 2 belangrijke zwaktepunten van conventionele zonnepanelen omzeild, zo denken de wetenschappers.

Zo zorgt bewolking voor een lagere opbrengst. Het KNMI berekende onlangs nog dat toenemende bewolking door klimaatverandering de opbrengst van zonnepanelen in Noord-Europa gaat verlagen. Verder moet zonnestroom worden opgeslagen om ’s nachts ook gebruikt te kunnen worden.

Waterstof

De zonneballonnen van NextPV lossen deze problemen op, volgens de uitvinders. De ballonnen zetten het zonlicht namelijk niet alleen om in stroom, maar produceren ook waterstof. Dit kan later gebruikt worden om stroom te produceren in een brandstofcel als de zon al gedaald is.

Verder wordt de opbrengst van zonnecellen die vrij zijn van wolken verdrievoudigd, claimt NextPV, op een hoogte van ongeveer 6 kilometer boven de grond.

“Op zulke hoogtes komt het zonlicht direct van de zon omdat er geen schaduw is en bijna geen verstrooiing door de atmosfeer”, alegt Jean-Francois Guillemoles van CNRS uit. “Als de lucht de blauwe kleur verlies, wordt de directe verlichting intenser. De concentratie van zonne-energie resulteert in een meer effectieve conversie en dus hoger rendement.”

Zonnebalonnen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!