Halve ton voor windturbine zonder wieken

AMSTERDAM – De oprichters van Vortex Bladeless hebben een halve ton opgehaald via crowdfunding om hun product, een windturbine zonder wieken, verder te ontwikkelen.

In totaal werd er 66.050 dollar opgehaald door het Spaanse bedrijf. Doel was om 50.000 dollar te verzamelen. Belangrijkste streven was vooral om de uitvinding onder de aandacht te brengen.

Met het geld wordt een commerciële test ontwikkeld voor het eerste product, de Vortex Atlantis met een vermogen van 100 watt.

Tijdens het begin van de campagne werd nog de wens geuit voor een bedrag van 150.000 dollar. Hiermee zou Vortex Bladeless een project kunnen opzetten in India. De uitvinders waren al in gesprek met potentiële locaties en voorwaarden.

Eerste prototype

De Vortex Bladeless lijkt op een grote grasspriet en het eerste prototype is ruim 10 meter hoog. Waar conventionele windmolens kinetische energie omzetten in stroom, maakt de Vortex gebruik van vorticiteit.

Bij vorticiteit ontstaan kleine wervelwinden langs een gebouw. Als de wervelwinden groot genoeg worden, gaat het gebouw bewegen. Deze energie probeert de Vortex op te vangen.

Groot voordeel is dat er maar weinig grondstoffen nodig zijn om de de turbine van het bedrijf te maken. De makers van de turbine spiegelen een kostenplaatje voor van 0,035 dollar per kilowattuur, inclusief alle kosten voor randzaken zoals huur van een stuk land.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!