Havenbedrijf en gemeente Rotterdam starten fieldlab voor blockchaintechnologie

De gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam zijn gezamenlijk een fieldlab gestart om concrete toepassingen en oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op blockchaintechnologie. Het praktijkgerichte centrum wordt ‘BlockLab’ gedoopt.

Tot de eerste concrete projecten behoort een blockchaintoepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN AMRO ontwikkeld is. Ook wordt bekendgemaakt welke innovatiepartners financiering ontvangen om blockchain toepassingen voor de energiemarkt te ontwikkelen.

BlockLab is geïnitieerd en gefinancierd door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Blockchaintechnologie wordt gezien als een van de meest cruciale innovatiegebieden van dit moment. Basisprincipe is dat gebruikers onderling transacties kunnen doen, zonder tussenkomst van derden. Datatechnologie waarborgt checks and balances en zorgt voor automatische verwerking. Hierdoor wordt het mogelijk om grote netwerken, ketens en markten vele malen efficiënter in te richten, zonder dat daar een dominante, regulerende partij voor nodig is. Dit geldt voor bedrijven, individuen en zelfs voor machines. Blockchain is bijvoorbeeld de technologie achter bitcoin.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!