Hogere golven door smelten van ijs

AMSTERDAM – Het smelten van de ijskappen zorgt ervoor dat golven hogere hoogtes bereiken. Voor het eerst zijn 5 meter hoge golven gesignaleerd bij Antarctica in de buurt.

Antarctica
©: Vincent van Zeijst

Wetenschappers schreven erover in het wetenschappelijke journaal Geophysical Research Letters.

De hogere golven ontstaan omdat er minder ijs is om ze te breken en de wind langer vrij spel heeft om hogere golven te maken.

Hierbij ontstaat vermoedelijk ook een vicieuze cirkel. Doordat er hogere golven zijn, smelt het ijs ook sneller, zo denken de wetenschappers.

Laagste niveau ooit gemeten

De data waar de onderzoekers over schrijven dateert van september 2012. Het ijs in zee bij Antarctica daalde naar het laagste niveau ooit gemeten, en waarschijnlijk het laagste niveau in 100.000 jaar. Toen werd, tijdens een storm, ook een golf van 5 meter gevonden.

Onderzoeker Jim Thompson benadrukt dat veel van de relatie die men kent tussen golven en zee-ijs nog theoretisch is. Er zijn te weinig praktijkstudies om concrete conclusies te trekken.

Het smelten van zee-ijs is al onderhevig aan een andere vicieuze cirkel. IJs neemt minder hitte op dan gewoon water. Minder ijs betekent dus dat er sneller meer hitte wordt opgenomen in de oceanen.

Lees hier het gehele onderzoek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!