Hoog Dalem 2.0: buren gaan energie verhandelen

Stedin, ABB en Enervalis starten binnenkort in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem de pilot Hoog Dalem 2.0. De pilot maakt het 14 huishoudens mogelijk om zelf energie op te wekken én te verkopen aan eigen buurtbewoners. In de Gorinchemse wijk voerden de bedrijven eerder met succes pilots uit met energiesystemen van de toekomst. Vandaar de projectnaam Hoog Dalem 2.0. De partijen hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Voor de pilot in Hoog Dalem vinden nu de eerste voorbereidingen plaats. Om dit mogelijk te maken wordt er samengewerkt met diverse partijen. ABB levert de benodigde apparatuur om de lokale energiemarkt op te zetten. De huishoudens verhandelen hun energie via de EWF Blockchain waar alle transacties worden geregistreerd. Enervalis levert het slimme besturingssysteem voor de bewoners, maakt de Blockchainkoppeling en creëert de transacties.

David Peters, chief technology officer van Stedin: ‘Met deze pilot spelen we in op de veranderende behoefte van klanten en marktpartijen en gaan we onderzoeken of deze vorm van een lokale markt een geschikt alternatief is voor de huidige salderingsregeling. Wij denken dat blockchaintechnologie een belangrijke rol in de toekomst speelt en we willen kennis en ervaring opdoen om dit in de eigen organisatie toe te passen.’

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!