Hybride wind- en zoncentrale vangt grilligheid schone energie op

AMSTERDAM – Wind- en zonne-energie zijn beide grillige bronnen van elektriciteit. Om dit op te lossen heeft energiebedrijf EDF Renewables in Californië een opvallende combinatie bedacht: een hybride zon- en windcentrale.

Zonnepanelen en windmolens in een parkOp tijden dat er weinig zon is blijkt het hard te waaien, verklaart Mark Tholke, vicepresident van de lokale divisie van EDF, in een interview met Forbes.

Om optimaal gebruikt te kunnen maken van een energiekabel die de groene stroom moet vervoeren worden een windpark en een zonnepark vlakbij elkaar gebouwd.

“In plaats van de energiekabel 35 tot 40 procent van de tijd te gebruiken, gebruiken we ze nu 50 tot 60 procent van de tijd”, aldus Tholke.

Wind- en zonnepark

Onlangs is het windpark met een vermogen van 140 megawatt operationeel gekomen. Het zonnepark van 143 megawatt gaat binnenkort online.

Beide parken werden min of meer toevallig op dezelfde energie-infrastructuur aangesloten. De stroom van de projecten wordt dan ook nog apart verkocht. Een anders project van EDF gaat wel meteen als hybride centrale van start.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Brian Robert Marshall

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!