IBM verhoogt efficiëntie zonnesysteem naar 80 procent

AMSTERDAM – IBM zegt een zonnesysteem te hebben ontwikkeld dat een efficiëntie heeft van maar liefst 80 procent. De truc is een traditionele zonnecel te nemen en te combineren met wat water, aldus de onderzoekers.

Een enorm efficiënte CPV-toren van IBMHet systeem dat IBM Research heeft bedacht omvat een paraboolreflector die zonlicht concentreert op een zonnecel. De reflector staat op een platform dat de baan van de zon volgt.

Een dergelijk systeem met een zonnecel van 1×1 centimeter heeft een vermogen van ongeveer 200 tot 250 watt.

Een volledig systeem zou een vermogen kunnen krijgen van 25 kilowatt. Omgerekend heeft de zonnecel een efficiëntie van 30 procent. De overige 70 procent gaat verloren als warmte.

Waterzuivering en koelsystemen 

Om ook hiervan gebruik te maken hebben de onderzoekers van IBM iets bedacht. Door het systeem wordt koud water gevoerd dat de warmte opvangt.

Deze warmte kan weer gebruikt worden voor waterzuivering en koelsystemen. Dit tweede systeem is gebaseerd op de koelingssystemen die IBM gebruikt bij de grote serversystemen.

Opgeteld heeft het systeem nu een efficiëntie van 80 procent. De onderzoekers verwachten dat de stroom van het systeem 10 dollarcent per kilowattuur gaat kosten. Vooral afgelegen plekken zouden moeten profiteren van het systeem.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: IBM Research

2 gedachten over “IBM verhoogt efficiëntie zonnesysteem naar 80 procent

  • 8 november 2018 om 07:57
    Permalink

    Martin O’Neill believes Aston Villa duo Ashley Young and Stewart Downing are capable of ‘playing very well indeed’ in the up for grabs right midfield role for England. Aston Villa boss Martin O’Neill backs Ashley Young and Stewart Downing to fill David Beckham’s boots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!