IBM presenteert eerste prototype van zonnesysteem met 80 procent rendement

AMSTERDAM – Computergigant heeft vorige week het eerste prototype van een geavanceerd zonnesysteem gepresenteerd dat 80 procent van de zonnestraling kan omzetten in stroom en heet water.

Zonnebloem
©: IBM Research

Het systeem bestaat uit een 9 meter hoge betonnen zonnebloem die is uitgerust met aluminium spiegels en een netwerk van kleine buizen.

De technologie werd vorig jaar al gepresenteerd. Nu heeft IBM in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Airlight Energy een werkende zonnebloem gemaakt.

De spiegels concentreren het zonlicht op zonnecellen die het licht omzetten in zonnestroom. Normaliter zou de temperatuur rond de zonnecellen oplopen tot meer dan 1.000 graden Celsius.

Veiliger en efficiënter

Door het netwerk van kleine buizen kan water worden gepompt dat de zonnecellen afkoelt naar 90 graden. Hierdoor is het systeem veiliger en efficiënter.

Door het koelen wordt er meer elektriciteit opgewekt en tegelijkertijd ook heet water geproduceerd. Vooral de productie van dit hete water maakt de zonnebloem speciaal. Dit kan gebruikt worden om water te zuiveren.

Verder kan de zonnebloem gedraaid worden in de richting van de zon zodat het systeem de hoogste opbrengst heeft.

Testen

IBM en Airlight mikken op plekken in Afrika, het Midden-Oosten en Australië om hun systeem te testen. De eerste 2 installaties worden gemaakt in 2016 en de bedrijven hebben dorpen en regio’s opgeroepen zich op te geven voor testprojecten.

Topmannen van beide bedrijven hopen dat het systeem in 2017 daadwerkelijk op de markt kan komen en dat het dan zonne-energie kan omzetten voor een derde van de kosten van huidige zonnecollectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!