In deze Deense supermarkt is het eten over de houdbaarheidsdatum

UTRECHT – In Denemarken is een supermarkt geopend die speciaal gericht is op het wegwerken van onnodig voedselafval. Eten dat over de datum is of waarvan de verpakking beschadigd is, wordt tegen een forse korting aangeboden.

WeFood heet het initiatief en slimme consumenten kunnen er de dagelijkse boodschappen tegen een korting van 50 procent ophalen.

Maar volgens Per Pjerre, één van de initiatiefnemers, is de winkel niet alleen voor consumenten met een laag budget. “Voor veel mensen is dit een positieve en politiek correcte manier om het probleem aan te pakken.”

Jaarlijks wordt in het Scandinavische land ongeveer 700.000 ton eten weggegooid. Wereldwijd ligt dit cijfer op ongeveer 1,3 miljard ton voedsel.

Nederland

Voor Denemarken gaat het om een bedrag van omgerekend 1,5 miljard euro dat jaarlijks wordt weggegooid, een enorm bedrag.

In Nederland wordt jaarlijks jaarlijks zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel weggegooid door supermarkten, horeca en handelaren. Consumenten gooien nog eens voor 2,5 miljard euro weg.  

Om voedselverspilling tegen te gaan heeft men in bijvoorbeeld Amsterdam een restaurant geopend. Bij Instock worden gerechten gemaakt met eten dat normaliter weggegooid zou worden.

Wefood
©: Wefood

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!