InnoEnergy: smogverminderende technologie goed voor de gezondheid en portemonnee

EU-burgers kunnen de komende zeven jaar 183 miljard euro besparen door het gebruik van innovatieve technologie die smog vermindert. Dit blijkt uit een onderzoek van InnoEnergy. Het rapport Clean Air Challenge, opgesteld in samenwerking met Deloitte, is een reactie op conclusies van de Europese Commissie. Die stelt dat smog verantwoordelijk kan zijn voor tien procent van de wereldwijde premature sterfgevallen. Dit zal de EU tussen 2018 en 2025 een bedrag van 475 miljard euro kosten; 2,9 procent van het gemiddelde jaarlijkse bbp.

Vervuiling
InnoEnegry, dat wordt ondersteund door EAI, lanceerde het rapport tijdens een besloten bijeenkomst van vooraanstaande politici en beleidsmakers in Brussel. Het werpt een diepgaande blik op het probleem van de luchtkwaliteit in de EU. Het besteedt bovendien extra aandacht aan concrete, innovatieve oplossingen voor vervoer en verwarming die Europese burgers beschermen tegen vervuiling en gezondheidsrisico’s.

Oplossingen
Jerzy Buzek, voorzitter van de EP-Commissie Industrie, onderzoek en energie en voormalig voorzitter van het Europees Parlement: “Smog is een van de grootste volksgezondheidsproblemen van de eeuw. Het is verantwoordelijk voor het vroegtijdig overlijden van 400.000 mensen per jaar in Europa. Clean Air Challenge biedt praktische oplossingen die de gezondheid van onze burgers kunnen helpen verbeteren en waarvan de maatschappij als geheel kan profiteren. We moeten ze zonder uitstel overal in de EU gaan implementeren.”

Diego Pavia, CEO bij InnoEnergy: “Het is shockerend dat smog in deze tijd nog zoveel risico levert voor onze gezondheid. Ondanks economische kosten is er technologisch geen reden waarom burgers geen schone lucht kunnen ademen. Er is verder onderzoek beschikbaar om het probleem beter te begrijpen en praktische oplossingen te identificeren, maar we nemen nu al actie. InnoEnergy zoekt actief naar kansen op het gebied van investeringsmogelijkheden en het bieden van ondersteuning aan ambitieuze bedrijven met passie en een plan om smog een halt toe te roepen.”

Irena Pichola, partner en manager van Sustainability Consulting Central Europe bij Deloitte: “We moeten niet vergeten dat mensen op verschillende manieren schade ondervinden van een slechte luchtkwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld enorme regionale verschillen in de oorzaken en gevolgen van smog, waarbij de meeste smog in het westen van Europa door vervoer komt en vervuiling in het oosten door verwarming. “Maar zoals genoemd in het rapport, worden waar je ook kijkt jongeren er het meest door getroffen. De verhoging van 100 eenheden fijnstof (PM) betekent een verlaging van de gemiddelde levensverwachting van 2 tot 3 jaar voor kinderen van 5 jaar.”

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!