Innovatief energienet voor verduurzaming Ameland op komst

Gemeente Ameland gaat samen met inwoners, bedrijven en lokale partijen een innovatief energienet ontwikkelen. Zo’n netwerk is nodig voor de écht duurzame energievoorziening die het eiland voor ogen heeft.

Het is bijzonder dat een dergelijk plan voor één heel gebied wordt uitgewerkt. Om dit slimme energienet te kunnen realiseren heeft de gemeente Ameland bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu aanvraag gedaan voor de experimenteerstatus. Dit plan is een initiatief van de partners van het Convenant Duurzaam Ameland (gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe, Liander, NAM, Philips Lighting en TNO).

Ameland heeft al flinke stappen gezet op het gebied van duurzame energie, met onder meer een zonnepark, tientallen brandstofcellen, woningen met hybride warmtepompen en ook zijn op afstand bedienbare led-verlichtingssystemen geplaatst. Desondanks zal de energievoorziening op het eiland de komende jaren nog ingrijpender veranderen omdat de opwekking en het gebruik van duurzame energie op het eiland zal toenemen. Zo wil NAM de productielocaties voor de kust en op Ameland elektrificeren om het productieproces te verduurzamen. Daarnaast ontstaan op Ameland meer duurzame initiatieven, zoals de productie van groen gas en vinden er tegelijkertijd verdere ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing plaats. Op termijn neemt Ameland afscheid van aardgas.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!