InVesta ontvangt 1 miljoen euro subsidie van Rijksoverheid

Het kennis- en bedrijvencluster InVesta heeft 1 miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken ontvangen in het kader van beleid voor energie en duurzaamheid. Het programma wordt uitgevoerd vanaf 1 september 2017. InVesta wordt in Alkmaar gerealiseerd op het Energy Innovation Park.

InVesta, wat staat voor Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemistry Alkmaar, faciliteert organisaties en bedrijven die met demonstratie-installaties praktijkonderzoek doen naar innovatieve, nog niet marktrijpe technologieën voor de voorbehandeling en vergassing van biomassa voor de productie van groen gas.

De komst van het expertisecentrum levert minimaal 150 nieuwe banen op in de regio. Er is dan ook veel geld in het project gestoken. Het expertisecentrum ontleent zijn bestaansrecht voor een groot deel aan de beschikking van 1.000.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. De beschikking is een vervolg van de Green Deal die in 2016 werd ondertekend in aanwezigheid van 28 vertegenwoordigers uit de EU. Ook de provincie Noord-Holland heeft met 960.000 euro een significante bijdrage gedaan.

Doel van het programma in Alkmaar is om via biomassavergassing een bijdrage te leveren aan het versnellen van technologische ontwikkelingen die grootschalige commerciële productie van ‘syngas’, ‘groen gas’ en groene chemicaliën mogelijk maken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!