Japans concern test hybride wind- en getijdenturbine

AMSTERDAM – Het Japanse concern Modec gaat een hybride wind- en getijdenturbine testen voor de kust van de Japanse stad Fukuoka.

Skwid (blok)Het concern combineert een verticale windturbine met 3 bladen met een turbine die stroom opwekt uit de getijden in de oceanen

De test zou al in oktober vorig jaar van start gaan, maar een belangrijk onderdeel zonk onverwacht naar de bodem van de oceaan op de weg naar de testlocatie. Het verlies hierdoor liep op tot 600 miljoen yen.

2 keer meer windstroom

Modec wil nu een jaar gaan testen met de huidige hybride turbines. De verticale windmolen heeft een lengte van 24 meter en is ontworpen om 2 keer meer windstroom op te wekken dan een onshore windturbine van vergelijkbare grootte.

Het apparaat, Skwid genaamd, heeft een vermogen van 500 kilowatt bij windsnelheden van 13 meter per seconde. Het vermogen verdubbelt bij windsnelheden van 16 meter per seconde.

Modec hoopt de turbines te kunnen leasen aan vissers die voor de kust van Kyushu werken. Ook wordt ingezet op het voorzien van stroom van afgelegen eilanden.

Skwid (breed)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!