Jongeren geven swipend hun mening over de energietransitie

In de gemeente De Bilt is een campagne gestart om jongeren te betrekken bij de strijd tegen klimaatverandering. Provincie Utrecht, gemeente De Bilt en Natuur en Milieufederatie Utrecht zijn initiatiefnemers van deze campagne.

Jongeren van 16 tot 25 jaar uit Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek worden tussen 18 mei en 8 juni uitgedaagd om hun mening te geven over de energietransitie. Dat gebeurt via Swipocratie, een onlinetool waarmee jongeren al swipend (red. vegend over het scherm) hun mening kunnen geven. Bijvoorbeeld door te laten kiezen uit uitersten: daken vol zonnepanelen of grote zonneweides? Of, gericht op het eigen gedrag: minder lang douchen of minder vlees eten om het milieu te ontlasten? Zo peilt Swipocratie de mening van de nieuwe generatie en draagt het bij aan het bewustzijn over duurzamere keuzes.

De jongerencampagne is een pilot van de gemeente De Bilt, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en opdrachtgever provincie Utrecht. De uitkomsten van de Swipocratie zullen aan gemeente en provincie worden aangeboden om mee te nemen in hun keuzes voor de energietransitie. Ook hopen de samenwerkende partijen met een selecte groep deelnemers tot een jongerenpanel te komen voor toekomstig draagvlakonderzoek.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!