Kleinste zonnecentrale getest in Kalahari-woestijn

AMSTERDAM – Een Zweeds bedrijf heeft een systeem ontwikkeld om zonne-energie om te zetten in stroom met naar eigen zeggen het hoogste rendement ter wereld.

In de woestijn in Zuid-Afrika is de laatste 4 jaar getest gehouden met het systeem, een ontwikkeling van Gunnar Larsson en zijn bedrijf Ripasso. Het bedrijf staat op het punt de eerste commerciële test te houden, aldus The Guardian.

Het systeem van Larsson bestaat uit een ronde schotel met spiegels van 100 vierkante meter die zonlicht concentreren op een stirlingmotor, een techniek waar Larsson bekend mee is door zijn ervaring bij de Zweedse marine.

Kleinste zonnecentrale

Met de omvang is het mogelijk de kleinste zonnecentrale ter wereld. Vaak worden zonnecentrales, waar zonlicht wordt geconcentreerd op een enkel punt, met duizenden spiegels gemaakt.

Het rendement van de uitvinding loopt op tot 34 procent. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat 1 systeem 75 tot 85 megawattuur zonnestroom kan produceren.

Uitdaging voor Larsson was het financieren van de technologie. Banken waren niet geïnteresseerd, maar uiteindelijk wilden private investeerders er wel aan.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!