Klimaatverandering doet temperatuur Golfstaten stijgen naar gevaarlijke hoogtes

UTRECHT – Door opwarming van de aarde zal het kwik in landen zoals Dubai, Abu Dhabi en Koeweit tegen het eind van deze eeuw tot gevaarlijke recordhoogtes stijgen

Dit stellen Amerikaanse onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology in een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Zij concentreerden zich op de combinatie van vochtigheid en hitte. Als de temperatuur stijgt naar 46 graden en de luchtvochtigheid naar 50 procent kunnen zelfs gezonde, jonge mensen niet overleven.

Hittegolven

Dit jaar werd bijna een dergelijk niveau behaald in de Iraanse stad Bandar Mahshahr. Vanaf 2070 zouden deze hittegolven zich gaan voordoen.

In bijvoorbeeld Jemen zouden zich geregeld fatale combinaties van waardoor vooral de zwakkeren zoals kinderen en ouderen zouden sterven.

In 2015 werd de regio al getroffen door een sterke hittegolf met temperaturen van boven de 50 graden Celsius. Dit leidde tot een significant aantal doden.

Volgens het onderzoek zou de temperatuur in Koeweit City geregeld stijgen naar 60 graden als klimaatverandering niet tegengehouden wordt.

Lees hier het complete onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!