Klimaatverandering speelt deels rol in verdwenen eilanden Stille Oceaan

UTRECHT – Een vijftal eilanden bij de Salomonseilanden zijn langzaam maar zeker onder de zeespiegel verdwenen.

Een groep onderzoekers merkte dit op bij de bestudering van luchtfoto’s van zo’n 33 eilanden van de eilandengroep.

Voor een deel is dit waarschijnlijk te wijten aan de opwarming van de aarde, zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

Naast de 5 eilanden die volledig zijn verdwenen, zijn er nog eens 6 waarvan 20 tot 60 procent is opgeslokt door de oceaan.

Klimaatverandering

Op sommige plekken hebben enkele inwoners moeten vluchten naar andere eilanden nadat hn huis onderwater kwam te staan.

Op den duur zullen de Salomonseilanden, waar ongeveer een half miljoen mensen wonen, nog veel meer last krijgen van klimaatverandering. De provinciale hoofdstad Taro is naar verwachting de eerste hoofdstad ter wereld die inwoners gedwongen zal moeten verplaatsen door de stijgende zeespiegel.

De wetenschappers achter het artikel benadrukken tegenover The Guardian dat het is overdreven is om te zeggen dat de eilanden alleen maar verdwijnen door klimaatverandering.

Hogere zeespiegel

De regio heeft sowieso te maken met hogere stijgingen van de zeespiegel door de lokaal harde wind. Ook merkten de wetenschappers sterkere golfbewegingen op in het gebied.

“Het belangrijkste aspect wat ik duidelijk wil maken is dat deze observaties een waarschuwing zijn voor de dingen die gaan komen, onafhankelijk van of alleen klimaatverandering of een reeks andere factoren dit veroorzaakt hebben”, zegt wetenschapper Simon Albert tegenover de Britse krant.

Foto: Flickr/ravilacoya  CC BY-SA 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!