Koffiedik als bio-pellets omgezet in energiebron

UTRECHT – Suez en Koffie Recycling Nederland (KRN) gaan restafval van één van de meest populaire dranken in Nederland gebruiken om energie te winnen.

De bedrijven willen koffiedik omzetten in bio-pellets en zo gebruiken voor pelletkachels. Ook wordt er gekeken naar de verwerking van koffiedik voor bijvoorbeeld de productie van bio-plastics en het creëren van een voedingsbodem voor champignons.

In de fabriek die momenteel in Nederland wordt gebouwd, wordt straks eerst het vocht uit het koffiedik gehaald. Door het koffiedik vervolgens samen te persen met houtvezels, ontstaan er energierijke bio-pellets. Bij gebruik in een pelletkachel levert dit een zeer hoog warmterendement op.

775 gram CO2

“Elke kilo koffiedik die we verwerken tot bio-pellets levert een besparing van 775 gram CO2 op ten opzichte van de verwerking  ervan als zijnde restafval. Dit is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een personenauto die zeven kilometer rijdt”, vertelt Vincent Mooij, Business Innovator van SUEZ Nederland.

“Stel je voor dat we al het in Nederland vrijgekomen koffiedik om zouden zetten in bio-pellets, dan besparen we jaarlijks ruim 93.000 ton CO2-uitstoot. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die 20.000 keer rond de aarde rijdt.”

Jaarlijks wordt in Nederland zo’n 120 miljoen kilo aan koffiebonen gebruikt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!