Materiaal van MIT produceert stoom met zonlicht

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe materiaal gemaakt van grafietvlokken en in een koolstofschuim waarmee water in stoom wordt omgezet met zonlicht.

©:  MIT
©: MIT

Dit meldt de universiteit. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Nature Communications.

Het materiaal, dat eruitziet als een spons, kan met een efficiëntie van 85 procent van het zonlicht water omzetten in stoom. Dit is een fors hoger percentage dan eerdere methodes bereikten.

Opwekken van stroom

Stoom is een fundamenteel onderdeel van het opwekken van stroom. Veel conventionele energiecentrales gebruiken stoom om elektriciteit op te wekken, maar ook bij sommige projecten met zonne-energie wordt stoom gebruikt.

Bij een methode zoals concentrated solar power (CSP) wordt water omgezet in stoom met behulp van duizenden spiegels die zonlicht concentreren op 1 punt.

Verwarmen  van woningen

De opstellers van het rapport denken dat het materiaal wat ze hebben gemaakt goed is te gebruiken om woningen te verwarmen die nu niet zijn aangesloten op het elektriciteits- of aardgasnet.

Voor de lange termijn voorzien de wetenschappers ook andere toepassingen op grotere schaal. Voordeel is dat het materiaal relatief goedkoop is te verkrijgen, benadrukt een onderzoeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!