‘Meer schokken voedselproductie door extreem weer klimaatverandering’

AMSTERDAM – Door het extreme weer dat samenhangt met opwarming van de aarde zal de voedselproductie wereldwijd instabieler worden.

Binnen de komende 25 jaar wordt het een stuk waarschijnlijker dat de productie van mais, sojabonen, tarwe en rijst met schokken te maken waarbij de productie 5 tot 7 procent daalt.

Nu komt zo’n plotselinge productiedaling door het slechte weer 1 keer in de 100 jaar voor, maar dit zal stijgen naar 1 keer in de 30 jaar, zo voorspelt een groep Amerikaanse en Britse wetenschappers.

Ontwikkelingslanden

 

Vooral inwoners van ontwikkelingslanden krijgen te maken met de nadelige gevolgen van deze schokken, hoewel de westerse wereld ook de nadelen kan ondervinden door de instabiliteit en de conflicten die volgen.

Als de gevolgen van klimaatverandering steeds meer merkbaar zullen zijn in de tweede helft van deze eeuw, worden de gevolgen voor de voedselproductie naar verwachting ook groter. Tegen 2070 wordt het steeds waarschijnlijker dat er productiedalingen plaatsvinden van maar liefst 10 procent.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!