Mijnbouw met planten aan Duitse universiteit

UTRECHT – Een Duitse universiteit zegt dat het rendabel  het halfgeleidermateriaal germanium kan onttrekken uit planten.

Een sector die beheerst wordt door China kan zo worden opengebroken, zo meldt persbureau Reuters.

Germanium is een halfgeleidermateriaal en werd bijvoorbeeld gebruikt in de eerste transistor omdat het snel elektrische ladingen kan transporteren. Nu wordt het gebruikt in computers, smartphones en ook in zonnepanelen.

Hoewel het materiaal overal ter wereld in de grond te vinden is, is het nogal moeilijk te winnen. Veel van de huidige leveringen komen uit China. De Duitse wetenschappers denken dit te kunnen omzeilen.

Biogas

In een veld laten de onderzoekers planten groeien die “We willen elementen die aanwezig zijn in de grond naar de wortels van de planten brengen”, legt  professor Hermann Heilmeier uit. Vervolgens worden de planten geoogst  en gefermenteerd. Vervolgens haalt men de elementen uit de planten.

Het proces staat nog in de startfase van de ontwikkeling, maar Heilmeier zegt dat ze al planten hebben geïdentificeerd die het mogelijk maken om het proces op te schalen. De methode wordt economisch rendabel doordat de planten eerst wordt gebruikt om biogas te produceren. Veel van de kosten worden daar al mee gedekt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!