MIT maak zout water drinkbaar met zonne-energie

AMSTERDAM – Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een mobiel systeem gemaakt om met zonne-energie zout water om te zetten in drinkbaar water.

Met het ontwerp hebben de onderzoekers een prestigieuze prijs gewonnen, de 2015 Desal Prize, van USAID, een Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie. USAID vindt het systeem veelbelovend voor gebruik in ontwikkelingslanden met een watertekort.

Om de prijs te kunnen winnen, moesten kandidaten niet alleen laten zien dat het systeem goed werkt, maar ook dat het goedkoop is, milieuvriendelijke en energie-efficiënt.

In het ontwerp wordt de zonnestroom van de panelen opgeslagen in batterijen. De stroom wordt gebruikt voor elektrodialyse. Bij dit proces wordt het zout aan het water onttrokken door de stroom. Op dit moment wordt elektrodialyse nog niet vaak gebruikt in ontwikkelingslanden.

De MIT-wetenschappers hebben het ontwerp vooral gemaakt met kleine dorpen in India in het achterhoofd. 60 procent van de waterbronnen heeft een hoog zout gehalte en veel gebieden hebben nog geen toegang tot elektriciteit.

Het systeem van de uitvinders kan waarschijnlijk een klein dorp van 2.000 tot 5.000 mensen van drinkbaar water voorzien.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!