MIT: Ongekende groei in productie metalen nodig voor groei van zonne-energie

AMSTERDAM – Als zonne-energie moet gaan groeien zoals in veel toekomstschetsen wordt voorspeld, dan zijn er ongekende hoeveelheden van verschillende soorten metaal nodig.

Zonnepanelen
©: MIT

Dit schrijven onderzoekers van MIT in een nieuw onderzoek.

Ze berekenden hoeveel metalen er nodig zouden zijn om bepaalde toekomstschattingen van de groei van zonne-energie in 2030 te halen. Dit deden ze voor producenten van zonnepanelen en andere industriële sectoren.

Vervolgende calculeerden ze de groeicijfers die nodig zijn om in 2030 aan de vraag te voldoen en deze groei vergeleken ze met historische groeicijfers.

Historische context

“Wij voorzien in een nieuw perspectief door een historische context toe te voegen aan de metaalbehoefte van voorspelde zonne-energie”, aldus Jessika Trancik, die het onderzoek leidde.

“Wij hebben gefocust op de verandering in de metaalproductie in de tijd in tegenstelling tot absolute hoeveelheden.”

Deze aanpak maakt het mogelijk om te schatten hoe snel de productie van metalen moet worden opgeschaald om te voldoen snelgroeiende vraag vanuit de zonnesector.

Nieuwe technologieën

Voor silicium blijkt het probleem niet zo groot te zijn. Voor nieuwe technologieën zoals dunne-film zonnecellen wordt het complexer.

Om te voldoen aan de vraag van metalen zoals cadmium telluride en koper indium gallium diselinide is een enorme groei nodig. “Zelfs om in een relatief klein percentage van van de elektriciteitsbehoefte te voldoen in 2030, moeten deze technologieën een historisch ongekend hoge groeicijfers hebben.”

Lees hier de samenvatting van het onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!