MIT-wetenschappers maken olie van uitstootgassen energiecentrales

UTRECHT – Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben op kleine schaal de uitstootgassen van energiecentrales, staalfabrieken en afvalverwerking omgezet in olie die weer kan dienen als brandstof.

Een kleine testlocatie in China was binnen enkele maanden al succesvol en de onderzoekers gaan nu grotere faciliteiten bouwen, zo schrijft The Guardian.

De patenten voor het proces liggen bij MIT en werden gebruikt door GTL Biofuel dat even buiten Shanghai een locatie had.

In het proces worden bacterieën gebruikt om de uitstootgassen om te zetten in azijnzuur. Vervolgens wordt er een soort gist gemaakt waaruit de olie wordt geproduceerd. Bij gebruik van deze olie komt relatief weinig CO2 vrij.  

Nieuwe methode

Wetenschapper Gregory Stephanopoulos legt uit dat de methode nog maar 4 tot 5 jaar geleden is ontstaan uit een project dat door de Amerikaanse overheid werd gesubsidieerd.

Met behulp van de testlocatie is een systeem bedacht dat volledig geïntegreerd is. “Je stopt er gas in aan de ene kant en er komt vloeibaar brandstof uit aan de andere kant”, aldus Stephanopoulos.

Volgende stap is om een fabriek te bouwen die niet 1 à 2 liter olie kan produceren, maar kan upgraden tot 1.000 liter en uiteindelijk zelfs 20.000 liter

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!