Moderne glastechnologie maakt kantoorverlichting overbodig

AMSTERDAM – Amerikaanse en Franse onderzoekers kunnen door het aanpassen van ramen zonlicht tot in 15 meter van een kantoorgebouw geleiden. Hierdoor wordt extra verlichting overdag bijna overbodig.

Een Japans kantoorWetenschappers van MIT en de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben de technieken toegepast in een Japans kantoor waardoor er flink minder behoefte is aan kunstlicht.

Vraag hiervoor ontstond in Japan na de stroomuitvallen die volgden op de tsunami en kernramp. Vastgoedontwikkelaar Hulic heeft 6 verdiepingen van een kantoorgebouw uitgerust met de nieuwe ramen.

De truc achter de techniek is om het zonlicht niet van de ramen naar beneden te laten schijnen, maar om de zonnestralen naar boven om te buigen.

Een afbeelding van licht dat een Japans kantoor binnenstraalt

Met behulp van aluminium lamellen wordt zonlicht dat naar beneden schijnt geblokkeerd. Door een cilinder wordt het zonlicht horizontaal de ruimte in gekaatst.

Het raam is boven en onder bewerkt zodat licht wordt opgevangen en naar het plafond wordt weerkaatst. Het plafond is op zijn beurt weer bewerkt met een materiaal dat het licht reflecteert waardoor het nog verder de ruimte in gaat.

Gerelateerde artikelen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!