NASA test elektrisch vliegtuig met 14 motoren

UTRECHT – NASA test een experimenteel elektrisch vliegtuig met 14 motoren die geïntegreerd zijn in een speciaal ontwikkelde vleugel.

Het vliegtuig valt onder het X-programma, experimentele vliegtuigen in de Verenigde Staten die vooral door de Amerikaanse luchtmacht werden getest. In 1947 startte het programma met een vliegtuig dat sneller dan het geluid kon vliegen.

Het nieuwe vliegtuig wordt X-57 genoemd. In de planning staan onder andere 5 grotere vliegtuig die voor transport kunnen dienen.  

Het ontwerp borduurt voort op een bestaand vliegtuig. Alleen de vleugels zijn uniek met 14 elektrische motoren. Hiervan zijn 12 motoren bedoeld voor het opstijgen en landen. Aan het uiteinde van elke vleugel zit een grotere motor die gebruikt wordt op kruishoogte.

Voordelen

Deze speciale combinatie moet ervoor zorgen dat het energieverbruik voor een klein vliegtuig significant daalt wanneer het vliegtuig met een snelheid van zo’n 300 kilometer per uur vliegt.

Volgens NASA heeft elektrisch vliegen in potentie nogal wat voordelen. Normaliter kost het relatief meer brandstof wanneer vliegtuigen sneller vliegen, maar bij elektrische motoren gaat dit niet op. NASA verwacht daarom bijvoorbeeld kortere reistijden. Ook is er minder geluidsoverlast.

Elektrisch vliegtuig,
©: NASA Langley/Advanced Concepts Lab, AMA, Inc.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!