Nederlanders maken met nanodraadjes tien keer efficiëntere ‘zonnebrandstofcel’

AMSTERDAM – Onderzoekers van de Technische Universiteit van Eindhoven en Stichting FOM hebben een prototype gemaakt een zonnecel die 10 keer efficiënter is dan andere zonnecellen. 

De cel levert geen elektriciteit, maar brandstof. Met als basismateriaal galliumfosfide (GaP) is de zonnecel in staat om uit vloeibaar water de schone brandstof waterstofgas te vormen.

Nieuw is dat het galliumfosfide in de vorm van piepkleine nanodraden werd verwerkt in de zonnecel. Daarmee wordt het rendement met een factor tien omhoog gekrikt en dat met een materiaal dat fors minder kostbaar is. 

Schone brandstof

Het waterstof kan gebruikt worden als schone brandstof in de chemische industrie of in brandstofcellen, zoals bijvoorbeeld in de motor van een auto. 

Om waterstof te produceren is een bestaande siliciumzonnecel aan een batterij koppelen nog steeds de meest efficiënte oplossing, maar dit is ook duur. Een goedkopere oplossing zou zijn om een nieuw halfgeleidermateriaal te vinden dat in staat is om in 1 klap het zonlicht om te zetten in elektriciteit en het water kan splitsen. 

Perfecte materiaal

Voor de onderzoekers is galliumfosfide, dat ook als basis dient voor bepaalde kleuren leds, het perfecte materiaal hiervoor. Galliumfosfide heeft normaliter moeite om zonlicht op te nemen, maar dit werd verholpen door een rooster van piepkleine nanodraadjes. 

Het rendement waarmee het waterstof werd gewonnen schoot plots een factor tien omhoog, naar 2,9 procent. Een record voor GaP-cellen, ook al is dat nog enigszins verwijderd van de vijftien procent die siliciumzonnecellen gekoppeld aan een batterij behalen.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!