Nederlands zonnefietspad mogelijk naar Californië

UTRECHT – Het Nederlandse zonnefietspad SolaRoad wordt mogelijk geëxporteerd naar Californië. Het consortium achter het project voert concrete gesprekken met de Amerikaanse staat.

Dit vertelt woordvoerder Sten de Wit van het consortium, dat bestaat uit de Provincie Noord-Holland, TNO, Imtech Traffic &Infra en Ooms Civiel, tegenover de Groene Courant.

In totaal zijn er 5 concrete gesprekken met vooral lokale overheden in binnen- en buitenland. 

De Amerikaanse gesprekken vloeien voort uit een overeenkomst over innovatieve energieprojecten die de provincie Noord-Holland, waar de huidige test met de SolaRoad plaatsvindt, heeft met Californië. In deze overeenkomst wordt SolaRoad ook genoemd.

Concrete pilot

De Wit vertelt dat de gesprekken serieus zijn en dat de partijen verkennen hoe de belangstelling kan worden omgezet in een concrete pilot. Een plek waar de zonnecellen moeten komen of een plan hoe dat gefinancierd moet worden is er nog niet. Bij het huidige project werd de financiering gedeeld door het consortium en de provincie Noord-Holland.

In de Verenigde Staten wordt al gewerkt aan een particulier initiatief met zonnecellen in wegen, genaamd Solar Roadways. Vorig jaar konden ze rekenen op veel media-aandacht met een crowdfundingsactie die uiteindelijk 2,25 miljoen dollar ophaalde. 

Concurrentie

De Wit verwacht dat als het Nederlandse initiatief uitbreidt naar de VS Solar Roadways hier ook van kan profiteren. “In deze fase is het nog zo dat er geen concurrentie is, maar dat we met de pr en de successen helpen om dit concept verder te brengen.”

Van de andere 4 gesprekken die SolaRoad voert, waarva 3 met binnenlandse partijen en nog 1 met een buitenlandse overheid, over vervolgprojecten kan De Wit nog weinig zeggen. Wel  geeft hij aan dat vervolgprojecten zich richten op opschaling van het huidige project.

Een kilometer met zonnecellen

Zo wordt er aan gedacht om enkele honderden meters tot een kilometer aan fietspad met zonnecellen uit te rusten of de zonnecellen te integreren in bijvoorbeeld autowegen. “Ik ga ervanuit dat we in de loop van volgend jaar minstens 1 vervolgproject kunnen aankondigen met een streefdatum”, aldus de woorvoerder.

In het laatste jaar heeft het huidige project met 70 meter aan zonnecellen 9.800 kilowattuur zonnestroom opgeleverd, equivalent aan het jaarverbruik van 3 huishoudens. Er is ongeveer 3 miljoen geïnvesteerd in het project, maar De Wit wil nog niet spreken over een prijs per opgewekte kilowattuur. “Het gaat om de kennis uit het project. Dat is de opbrengst. De kilowattuurprijs is nu nog niet aan de orde.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!