Nederlandse startup bouwt vlieger om windstroom op te wekken

AMSTERDAM – De Nederlandste startup E-kite gaat met een vlieger testen doen om windstroom op te wekken. Het bedrijf wil op een terrein bij Apeldoorn de vlieger in actie laten komen zodat de technologie over anderhalf jaar op de markt kan komen.

Een vliegersysteem van E-Kite
©: E-Kite

De techniek is niet nieuw. Wereldwijd werken er diverse bedrijven aan het concept, maar E-Kite wil als eerste de vlieger op de markt brengen.

Het systeem van E-Kite wekt stroom op door een vlieger die verbonden is met 2 kabels aan een generator op de grond. Het trekken van de vlieger aan de kabels wekt energie op in de generator.

Goedkoper

Volgens mede-oprichter Mac ter Horst is dit systeem 50 procent goedkoper dan bijvoorbeeld conventionele windturbines omdat er geen dure investeringskosten zijn voor bijvoorbeeld de torens van windturbines.

In 2013 hield het concern een investeringsronde waarbij een onbekend bedrag is opgehaald. Begin dit jaar wist E-Kite een krediet van het ministerie van Economische Zaken te krijgen.

Vermogen van 50 kilowatt

Het bedrijf heeft als doel om in 2015 een vlieger commercieel te introduceren met een vermogen van 50 kilowatt

In Nederland test ook Ampyx Power met het opwekken van windstroom met een vlieger. In 2012 investeerden KLM en Schiphol al in de startup en in 2013 haalde Ampyx 4 ton op met een crowdfundingsactie. Ook dit toestel komt naar verwachting in 2015 op de markt.

Lees ook: Energieopwekkend zweefvliegtuig haalt binnen 4 dagen ton via crowdfunding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!