Nederlandse startup krijgt 400.000 euro om Co2 uit de lucht te halen

UTRECHT – De Nederlandse startup Skytree heeft een investering van 400.000 euro ontvangen voor een luchtbehandelingssysteem waarmee Co2 uit de atmosfeer kan worden gehaald.

De technologie gaat onder andere gebruikt worden in het Internationaal Ruimtestation in 2016 of 2017. De Co2 die door austronauten wordt uitgeademd wordt opgevangen met het systeem.

Met de investering wil Skytree echter wat anders gaan doen. Het systeem moet geschikt gemaakt worden voor gebruikt op aarde. Skytree wil Co2 filteren uit de lucht en gebruiken in bijvoorbeeld het controleren van de luchtkwaliteit om bijvoorbeeld planten te doen groeien.

Belangrijke mijlpaal

Op dit vlak heeft Skytree het afgelopen jaar grote stappen gemaakt en een belangrijke mijlpaal werd bereikt door de nieuwe samenwerking met eheim, een grote wereldwijde fabrikant van aquariums en aanverwante apparatuur.

Met de Direct Air Capture-technologie van Skytree wordt de CO2 uit de lucht gefilterd, opgeslagen en gedoseerd toegevoegd aan het aquariumwater om de planten te voeden. Dit levert een veel goedkopere en veilige oplossing op dan de losse CO2-capsules waarvan de huidige oplossingen gebruikmaken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!