Nieuw materiaal voor warmtepomp kan energieverbruik flink terugdringen

AMSTERDAM – Een onderzoeker van de TU Delft heeft een nieuwe klasse materialen gemaakt voor toepassing in warmtepompen en koelsystemen.

Dit meldde de TU Delft. Metal Organic Framework (MOF’s) heet het materiaal. Martijn de Lange deed er zijn promotieonderzoek over.  

Deze materialen hebben betere eigenschappen in vergelijking met de commercieel beschikbare materialen en kunnen volgens de Lange bijdragen aan significante, wereldwijde energiebesparingen.

MOF’s zijn poreuze kristallijne materialen, opgebouwd uit anorganische en organische bouwstenen. Er bestaat een rijke variëteit aan vormen en ze kunnen op veel manieren worden gemodificeerd. Deze materialen bieden de materiaalwetenschapper dus een goed platform om nieuwe materialen te ontwikkelen met superieure eigenschappen.

Stabiliteit

De Lange heeft MOF’s gemaakt met voldoende stabiliteit tegen water die ook het gewenste absorptiegedrag van water vertonen. Deze materialen hebben een hogere energie-efficiëntie en capaciteit dan commerciële materialen en kunnen functioneren bij een lagere werktemperatuur.

Wereldwijd wordt volgens De Lange ongeveer 33 procent van de totale energieconsumptie besteed aan het verwarmen en koelen van huizen en gebouwen.

Zogenoemde adsorptie-gedreven warmtepompen en koelsystemen zijn bijzonder geschikt voor het terugdringen van dit energieverbruik en kunnen voor koeling of verwarming bijvoorbeeld laagwaardige restwarmte of zonne-energie gebruiken, in combinatie met milieuvriendelijke werkvloeistoffen, zoals water

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!