Nieuw onderzoek uit twijfel over klimaatsceptische papers

AMSTERDAM – Een groep onderzoekers heeft 38 klimaatsceptische papers gecontroleerd op de conclusies en in veel gevallen bleek dat ze de resultaten niet konden repliceren.

Dit schrijven de wetenschappers in het journal Theoretical and Applied Climatology.  

Een meerderheid van de onderzoeken die een uitspraak doen over klimaatverandering concludeert dat de mens voor een groot deel verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

In principe is dit natuurlijk geen bewijs dat deze onderzoeken het rechte eind hebben en klimaatsceptici wijzen er vaak op dat er ook onderzoeken worden gedaan waarin antropogene klimaatverandering wordt tegengesproken.

Af te dingen

Als er dieper in deze onderzoeken werd gedoken, bleek verder dat er nogal wat valt af te dingen op deze klimaatsceptische conslusies.

Zo zouden sommige onderzoekers selectief data hebben geselecteerd, het zogenoemde data-snooping. Wanneer er gegevens uit bijvoorbeeld andere tijdsperiodes werd genomen, bleken er hele andere resultaten uit de onderzoeken te komen.

Norm

Ook vond men een paper uit 2010 waarin een theorie werd aangehaald die begin vorige eeuw al overtuigende was onderuit gehaald.

De wetenschappers benadrukken dat deze fouten natuurlijk ook kunnen gelden voor onderzoeken die wel uitkomen op antropogene klimaatverandering, maar bij de klimaatsceptici bleken verkeerde opzetten en conclusies de norm.

Lees hier het gehele onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!