Nieuw onderzoekscentrum voor grootschalige CO2-vrije productie waterstof

ECN part of TNO gaat in een nieuw centrum gevestigd in het Energy Transition Centre (EnTranCe) van de Hanzehogeschool Groningen, de zogeheten Hydrohub, de grootschalige duurzame productie van waterstof middels water-elektrolyse onderzoeken.

De Hydrohub is een initiatief van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) waarin 13 organisaties waaronder ECN part of TNO samenwerken. Deze organisaties hebben de krachten gebundeld om de grootschalige CO2-vrije productie van waterstof in Nederland kostenefficiënt te produceren nog voor 2030.

Het betreft een open onderzoekscentrum, waar naast de partners van het consortium, ook andere kennisinstellingen en bedrijven, innovaties uit eigen lab kunnen onderzoeken en testen in elektrolyse-installaties van een halve megawatt. Bij onderzoeken op die schaal wordt duidelijk of er nieuwe problemen de kop opsteken en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de elektrolysetechnologie in de Hydrohub eenmaal goed werkt, is deze volgens de initiatiefnemers snel te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal. (foto: © Hopsalka | Dreamstime.com)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!