Nieuw tropisch bos neemt veel meer CO2 op dan oerbos

UTRECHT – Nieuwe tropische bossen die ontstaan op de verlaten akkers waar eerder oerbos stond, nemen elk keer meer koolstof op dan oerbossen.

Dit blijkt uit onderzoek van een internationale groep wetenschappers onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Wageningen.

Het rapport is gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers analyseerden 1.500 bospercelen op 45 plekken verspreid over Latijns-Amerika.

Op de klimaattop in Parijs ging de meeste aandacht juist uit naar onverstoord tropisch oerwoud, voor het opnemen van CO2.

Nieuwe bossen

Maar uit het onderzoek blijkt dat secundaire bossen, die natuurlijk teruggroeien op verlaten akkers, enorme hoeveelheden koolstof kunnen vastleggen. Dit is van groot belang omdat ruim de helft van de tropische bossen geen oerbos meer is, maar natuurlijk geregenereerd bos.

Professor Lourens Poorter van de universiteit is verrast door de snelle koolstofopname van de opslag op verlaten weiden en akkerland die secundair bos vormt. Na 20 jaar hebben deze bossen al 122 ton biomassa per hectare teruggewonnen. “Dat komt per jaar overeen met ruim drie ton koolstof per hectare. 11 keer meer dan in oude bossen”, zegt de hoogleraar.

Lees hier meer over het onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!