Nieuw wereldrecord voor zogenaamde CZTS-zonnecel

AMSTERDAM – IBM heeft in samenwerking met Solar Frontier een wereldrecord weten te bereiken met een zogenaamde CZTS zonnecel.

Een CZTS-zonnecel van IBM en Solar Frontier die net een nieuw wereldrecord heeft gevestigdDe onderzoekers noteerden een conversieratio van 11,1 procent voor de cel, een volle procentpunt hoger dan het eerdere record, zo schrijft IBM op een blog.

CZTS-zonnecellen worden vooral gebruikt voor dunne-film zonnepanelen. De zonnecellen bestaan uit koper, zink, tin en sulfide en zijn een goedkoper alternatief voor andere vormen dunne-film zonnepanelen.

Hoge conversieratio's

Zogenaamde CIGS- en CdTe-zonnepanelen zijn andere varianten en behalen ook hoge conversieratio’s, maar hebben veel zeldzame metalen nodig waardoor ze duurder zijn en niet op massa zijn te produceren.

Conventionele zonnepanelen worden van silicium gemaakt en hebben een hoge materiaalzuiverheid nodig en het huidige productieproces zorgt ervoor dat de panelen duur zijn om te maken.

Goedkopere zonnecellen

CZTS-zonnecellen hebben dus het voordeel dat ze goedkoper zijn te maken en bestaan uit materialen die in overvloed beschikbaar zijn.  

Het grote probleem is altijd de conversieratio geweest. De ontdekking van IBM en het Japanse concern Solar Frontier brengt hiermee de rendabele ontwikkeling van deze zonnepanelen iets dichterbij.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: IBM

4 gedachten over “Nieuw wereldrecord voor zogenaamde CZTS-zonnecel

 • 18 oktober 2018 om 20:45
  Permalink

  BESLIFE MICRO NEEDLE MACHINE 納米電動微針機 BESLIFE MICRO NEEDLE MACHINE 納米電動微針機 微針特點:1.可調節針的深度(0.25一2.0)2.  三檔速度指示燈: 綠色1 檔, 黃色2 檔, 紅色三檔 (最強)3.使用一次性針頭無交叉感染4.比傳統微針更快速,更高效5.輕便易攜帶6.狹窄,彎曲部位更易操作6產品消耗低7.立式高速刺破皮膚,減少疼痛    

 • 21 oktober 2018 om 09:03
  Permalink

  Dior 迪奧 【水彈力保濕系列】水彈力保濕精華凝露 Hydra Life Essence-in Milk的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 Dior 迪奧,水彈力保濕系列,水彈力保濕精華凝露 Hydra Life Essence-in Milk0

 • 24 november 2018 om 19:19
  Permalink

  We already know who is through to the knockout stages in Groups A, C, D, E and F and we’re waiting for the other three to be settled. Here, Sportsmail takes a look at the permutations. Champions League permutations: five of the eight groups already know which two are through to the knockout stages… but what is left to play for?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!