Nieuw efficiëntierecord voor organische zonnecel

UTRECHT – Het Duitse bedrijf Heliatek heeft een nieuw efficiëntierecord bereikt met een organische zonnecel die 13,2 procent van het zonlicht kan omzetten in zonnestroom.

Het record is bevestigd door het onafhankelijke instituut Fraunhofer CSP. Voor Heliatek betekent het een nieuwe belangrijke stap naar de doelstelling van een efficiëntie van 15 procent.

Heliatek geeft aan dat het record is bereikt met behulp van zogenaamde multi-junction zonnecellen. Dit zijn zonnecellen die uit meerdere lagen bestaan. In 2012 behaalde Heliatek hier al een rendement van 10,7 procent mee.

Flexibel

Organische zonnepanelen zijn goedkoper te maken dan conventionele zonnepanelen van silicium, maar het rendement is ook lager.

Organische zonnecellen hebben wel als voordeel dat ze flexibel zijn en daarom op allerlei oppervlakken verwerkt kunnen worden. Zo denkt Heliatek aan het ‘plakken’ van zonnecellen op gebouwen.

Heliatek claimt dat in een vergelijking met traditionele zonnecellen, de organische variant eigenlijk nog beter presteert dat de efficiëntieratio’s doen vermoeden. Doordat de organische zonnecellen beter presteren als er weinig licht is en de temperatuur hoog is, zouden ze eigenlijk een rendement van 16 tot 17 procent hebben vergeleken met conventionele zonnecellen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!