Nieuwe gloeilamp van MIT is 3 keer efficiënter dan led-verlichting

UTRECHT – Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een nieuwe gloeilamp ontwikkeld die maar liefst 3 keer efficiënter is dan led-lampen.

Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology.

De wetenschappers van MIT maakten een speciale kristallenstructuur die ze om de gloeidraad van de lamp konden wikkelen om de energie die normaal verloren zou gaan, terug te kaatsen.

Tegelijk laat de structuur nog gewoon het licht door. De onderzoekers noemen de techniek ‘gerecycleld licht’. “De structuur recyclet licht dat anders verloren gaat”, aldus professor Marin Soljacic.

Enorme verbetering

Hierdoor kan het rendement van de lamp verhoogd worden tot 40 procent, een enorme verbetering ten opzichte van led-verlichting, dat een rendement heeft van 5 tot 20 procent. De tradionele goedkope gloeilamp heeft meestal maar een efficiëntie van 2 of 3 procent. 97 procent van de energie gaat verloren.

Belangrijke nuance is dat de wetenschappers in de praktijk nog maar een rendement van 6,6 procent hebben bereikt.

Goedkoper

De onderzoekers zijn verder erg tevreden over de kwaliteit van het licht. In tegenstelling tot veel led-verlichting geven de lampen van MIT de bekende ‘warme’ kleuren van gloeilampen.

Volgens MIT kan de nieuwe lamp ook de helft goedkoper zijn dan een led-lamp. Uit cijfers van het Britse Energy Saving TRust blijkt dat het verbruik van een gewone gloeilamp per jaar ongeveer 7,64 pond kost. Een led-lamp kost ongeveer 1,27 pond per jaar.

Als de nieuwe lamp van MIT de beloftes in de praktijk waarmaakt, gaat het verbruik per jaar minder dan 0,50 pond bedragen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!