Nieuwe stap gemaakt in zonnecellen die onderwater werken

UTRECHT – Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben nieuwe stappen gezet in het maken van zonnecellen die onderwater stroom opwekken.

In een nieuw onderzoek hebben ze de ontwerprincipes opgesteld waarmee een dergelijke zonnecel gemaakt kan worden. Ze schrijven hierover in het wetenschappelijke journaal Nature Materials.

Het werk van de wetenschappers stamt al uit 2011, toen ze aantoonden dat het mogelijk was om zonnecellen onderwater te gebruiken zonder dat de cellen zouden gaan roesten.

Kunstmatige fotosynthese

Nu hebben ze ook de principes opgesteld waarmee zonnecellen gemaakt kunnen worden, die ook genoeg stroom kunnen produceren.

Volgens de wetenschappers is het onderzoek vooral belangrijk voor het produceren van brandstof met kunstmatige fotosynthese.

“In plaats van het pompen van elektriciteit in het energienet, wordt de kracht van deze zonnecellen gebruikt om chemische reacties te produceren om gevangen broeikasgassen om te zetten in brandstof”, aldus Stanford-onderzoeker Ramin Skibba.

Deze productiemethode, waar ook koolstofdioxide voor gebruikt wordt, stond altijd voor 2 uitdagingen: zonnecellen die niet roesten onderwater en toch genoeg stroom produceren.

Lees hier het volledige onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!