Nieuwe technologie ECN kan uitstoot miljarden tonnen Co2 bij staalconcerns besparen

UTRECHT – Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie gepresenteerd waarmee de staalsector, een belangrijke bron van Co2-uitstoot, de emissies met miljarden tonnen kan verlagen. 

Dit meldt het ECN woensdag. Het systeem van het onderzoekscentrum bestaat uit reactorvaten met een kleiachtig materiaal die in Nederland worden gemaakt. 

Met dit materiaal wordt Co2 afgevangen.  Bij een demonstratieproject in het Zweedse Luleå, de grootste staalproducent van Scandinavië wordt de Co2 vervolgens afgevoerd met een 500 meter lange pijp. 

Tijdens de pilot gaat de installatie 14 ton CO2 per dag afvangen.

Met de techniek, SEWGS genaamd, wordt uit het gas waterstof gewonnen. Dit wordt weer gebruikt voor de energievoorziening van het bedrijf.

Zuivere CO2

Tegelijkertijd wordt in een aparte stroom zuivere CO2 geproduceerd. Deze CO2 kan op verschillende manieren gebruikt gaan worden. Zo denkt men aan het gebruik in de wegenbouw of als grondstof voor de chemische industrie. 

Met de techniek is het uiteindelijk mogelijk om Co2 af te vangen met 50 procent minder energieverbruik en 40 procent lagere kosten. 

“Doel van de pilot is om aan te tonen dat bij onze techniek de energie die je hiervoor moet gebruiken veel minder is dan bij concurrerende technieken”, aldus Paul Cobden die bij het ECN aan SEWGS werkt. 

“Als je dit wereldwijd toepast kun je gigatonnen aan CO2-uitstoot besparen. Dat is bijna net zoveel als wat alle kolencentrales uitstoten en op het wereldwijde totaal van 35 miljard ton een substantiële vermindering.”

CO2afvoer

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!