Noord-Brabant steekt kwart miljoen in veldproef met stroom uit planten

UTRECHT – De provincie Noord-Brabant subsidieert voor een bedrag van 273.900 euro een test van de Nederlandse startup Plant-e om stroom op te wekken uit planten in het Brabantse Budel.

In een natuurgebied dat grens aan het bedrijf Nyrstar gaat voor een jaar lang de test worden gehouden. De proef moet aantonen of de techniek van Plant-e geschikt is voor de productie van elektriciteit uit levende planten op grotere schaal.

In totaal is er 452.000 euro nodig voor de praktijkproef. De provincie financiert hier 60 procent van. De provincie vindt het vooral interessant omdat de techniek van Plant-e wordt gebruikt onder natuurlijke omstandigheden en goed te combineren is met natuurfuncties.

Organisch materiaal

Plant-e komt vooruit de universiteit van Wageningen waar in 2007 de techniek werd gepatenteerd. De methode van het bedrijf maakt gebruik van het afbraakproces van organisch materiaal in de grond.

Met fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit materiaal wordt gebruikt door de plant, maar een groot deel wordt ook uitgescheiden via de wortels. Bacteriën breken dit materiaal af en bij dit proces komen electronen vrij die de technologie van Plant-e opvangt.

 In 2015 werd ook al een proefopstelling gerealiseerd langs de N470 tussen Delfgauw en Pijnacker in Zuid-Holland. Via een buis van 125 meter met elektroden wordt er stroom opgewekt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!