Noord-Holland investeert 11 miljoen euro in smart mobility en start proeftuin bij Schiphol

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen 11 miljoen euro investeren in slimme technieken, ook wel smart mobility genoemd, voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid op weg en water.

Dit moet bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio en een leefbaarder omgeving. Ook biedt het mogelijkheden het reizen veiliger, gemakkelijker en prettiger te maken voor de gebruiker. Deze innovaties in de mobiliteit zowel voor auto als voor fiets, vrachtauto, bus en schip, worden smart mobility genoemd.

De drukte op de Noord-Hollandse wegen zal de komende jaren alleen maar toenemen en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Auto’s en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders al taken uit handen en volledig automatische auto’s en schepen zijn in ontwikkeling. Ook verkeerslichten worden intelligenter en kunnen communiceren met het verkeer.  Maar ook de overgang naar nieuwe brandstoffen, groeiende populariteit van deelsystemen en het belang van actuele reisinformatie spelen een rol.

De provincie onderzoekt de ontwikkeling van zelfrijdend verkeer en de interactie met de provinciale infrastructuur en probeert nieuwe toepassingen uit. Om die nieuwe toepassingen daadwerkelijk in de praktijk tussen het verkeer uit te testen, richt de provincie een proeftuin in op de provinciale wegen rond Schiphol. Daarnaast kijkt zij naar mogelijkheden om in het landelijke gebied pilots uit te voeren met zelfrijdend vervoer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!