Nuon wil van energiecentrale Eemshaven ‘superbatterij’ maken

UTRECHT – Nuon wil de Magnumcentrale in de Eemshaven, waar nu op gas gestookt wordt, in de toekomst CO2-vrij maken door het gebruik van vloeibaar ammoniak.

Met de productie wil Nuon van de centrale een zogenoemd “superbatterij” maken. Overtollige stroom van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen wordt op piekmomenten opgeslagen als vloeibaar ammoniak.

Op momenten dat het er te weinig stroom is wordt de vloeibare ammoniak gebruikt als brandstof voor de gascentrale. Bij de verbranding van ammoniak komt geen CO2 vrij, er kan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur voor gas en de ammoniak kan voor langere tijd worden opgeslagen.

“Dit idee bestaat uit drie stappen”, legt Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte uit. “Allereerst zet je elektriciteit uit wind om in vloeibare ammoniak. Daar komt een chemisch proces bij kijken, waarbij je waterstof aan stikstof bindt om ammoniak te maken.”

Superbatterij

“Wat verder zo mooi is aan dit concept, is dat het op alle plekken in de wereld mogelijk moet zijn om duurzame energie om te zetten in ammoniak. Hiermee recycle je eigenlijk de energie uit wind of zon je maakt van de gascentrale bovendien een superbatterij.”

Het concept ligt nog op de tekentafel, maar Nuon en de TU Delft, waar het energiebedrijf mee samenwerkt, denken met aanvullend onderzoek en meer financiering de techniek binnen 10 jaar toe te passen. Binnen 5 jaar moet een demonstratie op “relevante” schaal plaats kunnen vinden.

Grondstof

“Ammoniak wordt al ruim 100 jaar op verschillende manieren toegepast, het is de grondstof voor kunstmest, maar het wordt ook gebruikt in grote koelinstallaties voor bijvoorbeeld ijsbanen”, zegt Van Ofwegen. “Daarnaast hebben we in Nederland veel ervaring met het grootschalig opslaan van ammoniak.”

Naast de TU Delft werkt Nuon in dit project ook samen met partijen zoals Stedin, ECN, de Universiteit Twente, CE Delft en AkzoNobel.

Op deze zaterdag meldt dagblad Trouw nog dat Nuon definitief geen kolen gaat stoken in de Magnumcentrale in de Eemshaven. werd al met milieuorganisaties afgesproken tot 2020 geen kolen te gaan stoken in de Magnumcentrale, die in eerste instantie wel gebruik zou maken van meerdere brandstoffen.

Foto: © Nuon via Flickr/CC BY-NC 2.0 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!