Ocean Cleanup heeft financiering binnen voor prototype in Noordzee

UTRECHT – The Ocean Cleanup, het initiatief om afval uit de oceanen te halen, heeft voldoende financiering verzameld om een prototype te bouwen in de Noordzee.

Het werk zal deze zomer van start gaan. 22 juni wordt het prototype onthuld in Den Haag.

Het maken, uitzetten en testen van het prototype kost ongeveer 1,5 miljoen euro. Een derde van dit bedrag is toegezegd door offshore dienstverlener Boskalis.

Vanuit de Nederlandse overheid is 0,5 miljoen euro beschikbaar gekomen. Het overige bedrag is toegezegd door een anonieme filantroop.

Ocean Cleanup
©: Ocean Cleanup

Het prototype is een belangrijke stap als het gaat om de ontwikkeling van het enorme platform wat de Nederlander Boyan Slat wil maken. Hij gaat eerst op zo’n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen een platform van 100 meter ontwikkelen en testen voor een jaar.

Uiteindelijk moet tegen 2020 een enorm schoonmaakplatform met een lengte van 100 kilometer worden uitgerold in de Stille Ocean bij Hawaï.

Slat heeft de laatste tijd het ontwerp getest. In het plan worden lange drijvers uitgerold die dienen als een kunstmatige kust. Vuilnis drijft met de stroming naar het platform waar het wordt verzameld op opgeruimd. De initiatiefnemer zelf vertelt dat het van fundamenteel belang is dat de drijvende barrière de meest harde omstandigheden aan kan.

Ocean Cleanup
©: Ocean Cleanup

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!