Offshore windturbine slaat energie onderwater op

AMSTERDAM  Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een methode bedacht waarmee de variabele energie die windturbines op zee produceren kan worden opgevangen.

een offshore windpark Enorme cilinders die onderwater worden geplaatst onder de turbine kunnen de energie opslaan, aldus de wetenschappers.

Het principe is al eerder bedacht. Water wordt uit de cilinder gepompt wanneer de windturbine te veel energie produceert. Als er weer energie nodig is wordt het water in de cilinder gelaten. Een turbine wordt door het water aangedreven om energie te produceren.

6 megawattuur

Volgens de onderzoekers kan een cilinder met een diameter van 25 meter en 400 meter diep ongeveer 6 megawattuur opslaan. Omgerekend zouden 1.000 van deze installaties genoeg energie kunnen produceren als een kerncentrale.

 Bijkomend voordeel is dat de energie vrijwel onmiddellijk beschikbaar zou zijn. Ook kunnen de cilinders energie van andere bronnen opslaan, zoals bijvoorbeeld zonneparken.

Voorlopige berekeningen wijzen erop dat 1 cilinder 12 miljoen dollar moet kosten. De kosten om stroom op te slaan lopen dan op tot 6 dollar cent per kilowattuur. 

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: MIT

12 gedachten over “Offshore windturbine slaat energie onderwater op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!