Onderzoek naar zeewierboerderij voor Scheveningse kust

UTRECHT – Er komt mogelijk een zeewierboerderij voor de kust van Scheveningen. Vanaf mei start een haalbaarheidsonderzoek naar een locatie voor de kweek van zeewier.  

De gemeente Den Haag hoopt met een mogelijke zeewierboerderij ook aan land een economische ‘spin-of’ te krijgen door de verwerking van de zeewier. Volgens de gemeente kan over 3 tot 5 jaar de commerciële zeewierteelt van start gaan.

Voor de kust van Texel wordt al langer een test gehouden met de teelt van zeewier. Afgelopen zomer werd de eerste oogst binnengehaald door de Stichting Noordzeeboerderij, dat gevestigd is in Den Haag. Ook voor de kust van Zeeland wordt al met zeewierteelt geëxperimenteerd.

Ocean Cleanup

Voor de gemeente staat het onderzoek vooral in het teken van de tot leven brengen van de haven. Zo wil de gemeente ook een kenniscentra voor kust- en waterbeheer.

Scheveningen wordt al wel de uitvalsbasis voor The Ocean Cleanup, het initiatief van Boyan Slat, om de oceanen schoon te maken. Het initiatief gaat voor de Hollandse kust testen doen met het opvangen van plastic.

“De Scheveningse haven is perfect geschikt voor innovatieve bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld voeding, milieu en waterbeheer”, aldus wethouder Karsten Klein. “De haven is ooit gegraven omdat mensen er hun brood konden verdienen. We zien langzaam maar zeker dit besef terugkeren.”

Lees ook: ‘Zeewierboerderij kan net zoveel duurzame energie leveren als windmolens’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!