Onderzoeker gaat zonnecel testen tegen 400 graden celsius

AMSTERDAM – Onderzoeker Minjoo Larry Lee gaat proberen een zonnecel te ontwerpen die met een temperatuur van 400 graden celsius nog steeds efficiënt zonlicht omzet in zonnestroom .

Zonnecel, Zonne-energie,
©: Yale University

Hiervoor heeft Lee, verbonden aan de Yale universiteit, een subsidie gekregen van 2,5 miljoen dollar. Hij werkt samen met techbedrijf Emcore en het Amerikaanse onderzoeksinstituut NREL.

“Ons project is erop gericht een fotovoltaïsch apparaat te maken dat kan werken met temperaturen zo hoog als binnen een oven”, legt Lee uit.

“Dit is zeker risicovol onderzoek omdat zonnecellen nooit zo heet worden en omdat ze betrouwbaar en efficiënt moeten zijn tegen deze temperatuur voor een langere tijd.” Aan de andere kant is de potentiële opbrengst enorm.

Minder efficiënt bij hitte

Normaliter worden zonnecellen minder efficiënt als ze heter worden. De beste dagen om zonnestroom op te wekken zijn relatief koude dagen met veel zonlicht.

Om het hitteprobleem op te lossen wil Lee zonnecellen gaan maken van materialen die efficiënt kunnen opereren tegen veel hogere temperaturen dan de materialen waar conventionele panelen van worden gemaakt.

Opslaan van energie

De onderzoeker ziet vooral kans in het gebruik van technologie uit CSP, oftewel concentrated solar power. Hierbij wordt zonlicht geconcentreerd op een platform en de hitte die ontstaat gebruikt om bijvoorbeeld stoom op te wekken waarmee een turbine kan worden aangedreven. Lee denkt hierbij ook aan het opslaan van energie.

“De huidige hoge kosten van het opslaan van zonnestroom in batterijen, gecombineerd met de natuurlijke variabiliteit van het zonlicht zal de economische kracht van de fotovoltaïsche markt verzwakken”, aldus Lee.

“Ons project probeert deze problemen op te lossen door de beste elementen van fotovoltaïsche panelen te combineren met elementen van csp.”

Lees er hier meer over 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!