Onderzoeksbureau: Tegen 2021 commerciële productie perovskiet zonnecellen

UTRECHT – De ontwikkeling van zonnecellen van perovskiet is zo vergevorderd dat de commerciële productie tussen 2019 en 2021 van start kan gaan.

Dit voorspelt het Amerikaanse onderzoeksbureau Lux Research in een nieuw rapport.m

Het bureau haalt aan dat het rendement van de zonnecellen is gestegen van ‘maar’ 3,8 procent naar maar liefst 21 procent in december vorig jaar.

Hiermee staat de technologie op ongeveer gelijke hoogte als veel andere zonnetechnologieën die al veel langer worden ontwikkeld

Stabiliteit, kosten en implementatie buiten laboratorium

Tyler Ogden van Lux Research, hoofdauteur van het rapport, zegt dat inmiddels wel duidelijk is dat zonnecellen van perovskiet kunnen concurreren als het gaat om rendement.

Wat overblijft zijn uitdagingen als het gaat om de stabiliteit, kosten en implementatie in omstandigheden buiten het laboratorium. Pas dan kan commercialisatie starten.

Toch ziet hij wel dat er nu al kleine startups en samenwerkingen ontstaan om de zonnecellen verder te ontwikkelen. “Bedrijven moeten dus nu hun mogelijkheden overwegen”, aldus Ogden.

Opvallend is dat het meeste onderzoek naar de technologie wordt gedaan in China. Een kwart van alle wetenschappelijke papers over perovskiet zonnecellen komt daar vandaan. Verder staan ook de Verenigde Staten en Zuid-Korea hoog in deze lijst. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!