Onderzoekslaboratorium van start voor toepassing schimmel bouwindustrie

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en de innovatiecampus SPARK hebben een laboratorium geopend voor onderzoek naar de toepassing van schimmels in de bouwindustrie. In dit zogeheten Mycelium Lab werken docentonderzoekers en studenten onder begeleiding van de lector Biobased Bouwen van Avans Hogeschool, Willem Böttger, aan vraagstukken over het materiaal.

Mycelium is het netwerk van hyfen (draden) van een schimmel en kan ook wel gezien worden als de wortels van een paddenstoel. Het is een restproduct uit de champignon- en oesterzwammenkweek. Mycelium behoort met zijn natuurlijke oorsprong tot één van de biobased bouwstoffen waar men bij het CoE BBE, een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, onderzoek naar doet.

In het laboratorium op het SPARK-terrein in Rosmalen worden schimmels gekweekt op verschillende voedingsbodems om hiervan myceliumcomposieten te ontwikkelen. In dit composiet fungeert het mycelium als bindmiddel om zo losse deeltjes, zoals zaagsel of stro, aan elkaar te hechten. Door middel van mallen, geproduceerd met een vacuümvormmachine, is het mogelijk om producten te laten groeien die wellicht toepasbaar zijn in de bouwindustrie.

Met de opzet van het Mycelium Lab geven het Centre of Expertise Biobased Economy en SPARK invulling aan de overtuiging dat nieuwe biobased materialen in de toekomst in de gebouwde omgeving toepasbaar zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!