VN: Ontlasting kan 8 miljard euro waard zijn als gebruik voor biogas

UTRECHT – Menselijke ontlasting kan een enorme bron van biogas zijn. Volgens de Verenigde Naties kan de waarde hiervan oplopen wereldwijd tot 9,5 miljard dollar (8 miljard euro).

Dit schrijven onderzoekers in een rapport. Biogas, dat voor 60 procent uit methaan bestaat, kan worden geproduceerd door de ontlasting door bacteriën te laten afbreken.

Het residue van bewerkt afval kan jaarlijks 2 miljoen ton aan ‘vast’ brandstof opleveren wereldwijd, die het gebruik van houtskool en bomen drastisch kan verlagen. Dit draagt weer bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

18 miljoen huishoudens aan energie

Als ontlasting wordt verzameld kan dat gebruikt worden om elk jaar 200 miljoen dollar aan biogas te produceren. Op termijn kan dit stijgen naar 376 miljoen dollar. Dit is genoeg om 18 miljoen huishoudens van energie te voorzien.

Belangrijkste punt blijft nog het introduceren van toiletten in veel gebieden. Ongeveer een miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot een hygiënisch toilet. Hiervan woont 60 procent in India.

“Er zijn veel uitdagingen, maar er is duidelijk een multi-dimensionaal financieel model te maken om energie te produceren van ontlasting”, aldus Chris Metcalfe, één van de auteurs van de studie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!